Boekestijn en De Wijk | BNR: Oekraïne vrijdag 569: Sloot Kim Jong-un een deal?

BNR Nieuwsradio BNR Nieuwsradio 9/15/23 - Episode Page - 18m - PDF Transcript

Ben jij een middelgrote mkb ondernemer en loop je tegen de grenzen van je werkkapitaal aan?

TP24 helpt je met een doorloopend krediet op basis van je debiteuren, zonder ze over te nemen.

Flexibel en professioneel tot 5 miljoen euro.

Ga naar TP24.nl en ontdek wat mogelijk is.

Welkom bij Boekestein in de Wijk. Het is vandaag vrijdag, dag 569 van de oorlog in Oekraïne.

Hoop gebeurt de afgelopen 24 uur in de lucht aan het front, Rob, om bij jou maar te beginnen.

Ja, op de grond. Het verhoofd van Avadivka is, denk ik, het allerbelangrijkste nieuws op dit ogenblik.

Ik raad iedereen weer aan om de kaart er even bij te kijken, bij te pakken, want je ziet het stadje nauwelijks liggen.

En je ziet ook bijna niet op de kaart wat er nou precies veroverd is.

Dus voordat we nu weer helemaal gaan juichen dat dit nou de grote doorbraak is, het is weer een succes.

Dus het is een tactisch succes. Belangrijk om dat nog een keer te zeggen.

Het is een tactisch succes, een lokaal succes, hartstikke goed dat het gebeurd is in mijn optiek.

Maar het wordt pas een staterische succes als je er 200 bij elkaar op kunt lichtselijk bij bak moeten.

Ja, dat ligt even in bakvegen, kilometer of 40, zo, tent en zuiden van bak moeten.

Dus, ja, belangrijk, maar dat laat onverletten dat die hele discussie op dit ogenblik over, ja, is het succesvol of niet, gewoon doorgaat.

En je ziet dus nu ook in de media, ook belangrijke media, zoals economisch, beginnen nu discussies te ontstaan over de vraag van, ja, wat is hier nou eigenlijk fout gegaan.

Ten eerste denk ik wel dat er aan het hele offensief dat een paar maanden geleden is begonnen, ontstaan er veel wensen, denk ik, te grondzaag lach.

Dat het snel zou gaan, dat het goed zou gaan.

Dat het snel zou gaan, ik merk dat het ook gewoon in interviews en zo, die werden gegeven van, nu gaat het gebeuren, maar ja, dat is allemaal hoop, maar hoop is geen strategie, zeg ik altijd maar bij.

Maar je ziet dus nu echt dat een soort blamegame-opgang is gekomen van, wie zat hier nu eigenlijk fout, hè?

Dus we hebben al eerder ook gezegd, dat blijkt nu ook bijvoorbeeld uit wat die economiste schrijft, ja, dat Amerikanen en de Britie hebben in Saarbritia erger aangetomen op manneurverhoolersvoering.

Dus het manneurverheer van grote legerenheden met van verbonden wapens waar je, zeg maar, al die zware wapenstemen aan elkaar koppelt, dus de tanks die koppelen je aan droons en een jachtvliegtuiger.

Nou, dat is allemaal veilig mislukt, ja, dat heeft te maken met het feit dat ze stuit op enorme mijnevelden.

Dus dat wij wisten dat, en ik blijf me verbazen, dat dat toch gebeurt in die tijd, dus in die zin is die discussie en die blamegame wel degelijk van grote belang.

En wat we ook zien, is dat in die regels, al Pritia, daar zijn oude eenheden, niet zo'n goedgetreden eenheden ingezet met modern Amerikaals en Europees materieel, terwijl wij bak moeten, daar zaten de best getrainde eenheden en die hadden slechte materieel.

Dus dat is, ook daarvan wordt gezegd, ja, dat had eigenlijk omgekeerd moeten zijn.

Dus ik kan me dus die hele discussie wel begrijpen, maar feit blijft dat, en dat is een ander punt, dat door de enorme focus die de Oekerinders hebben gelegd op bak moet, waar eigenlijk gewoon niet zoveel...

Te halen veel.

...te halen veel, dat iedereen, elke stateg die volgens zich al van waarom ga je daar zoveel mensen en materieel aan opofferen, terwijl de stategse technificatie van die stad niet heel is, waarom doe je dat?

Ja, we hebben nu dus nu gezien dat door al die knokpartijen die rond bak moet, ja, de rusten in staat zijn gesteld, om die enorme fortificaties op te bouwen.

Verlies van tijd, ze hadden meteen die Soroviki-linie om te gaan.

Ja, ze hadden moeten, ja, dat is allemaal lastig, maar ik kan me ervan voorstellen dat het dus onder de strategie, met name de adviseurs, want wij zijn een adviseurs, wij zijn slecht waarnemers en proberen het uiteraard.

Maar onder de adviseurs begint dus nu die discussie te ontstaan, van ja, hier is iets erg fout gegaan.

Ja, nog even over dat economisch artikelen moeten mensen echt lezen, want het is een heel gegeven, prachtige overzicht.

Er wordt ook dik geuit op de manier waarop wij de Oekeïnse soldaten getraind hebben, want wij hebben te weinig rekening gehouden met hoe drones moeten werken en hoe al die sensoren werken, het hele verhaal van bak moet.

We hebben daar in de podcast uit over gesproken.

We hebben het allemaal al gezegd, dit soort dingen, dus ik ben wel blij dat het nu bevestigd wordt, ook door dit soort artikelen.

Dat is grappig.

En Arend-Jan, dan gaan we even naar de lucht.

Ja, we gaan naar de crim. Er zijn twee aanvallen geweest, eerst werden er dus twee schepen uitgeschakeld.

Dat was overste grootste actie, sinds het zinken van de Moskwa, het ging dus over een Russisch amphibieschip en een Kilo-klaas submarine, dus een onderzeer.

Dat was op zich al spectaculair genoeg, en vervolgens daarna is het tweede aanval geweest en toen is er dus een Russische luchtafweer S400 uitgeschakeld.

Dit is indrukwekkend en het telt ook op, we hebben nou die olieplatforms gezien en nu ook de crim wordt verzwakt.

Dus de Russische oren en ogen op de crim worden minder helder, wat zomaars te zeggen.

Ja, wat je dus ziet, dat hebben de Briten ook gezegd, wat er gebeurd is met het onschaallijk maken of het eigenlijk vernietigen van die twee schepen.

Daardoor is het bijna niet mogelijk om die werven op korte termijn weer op gang te krijgen, het kan maanden gaan duren om al die troepen te verwijderen in het bijzonder van die onderzeeboot.

Daar zit dus echt een geweldig probleem in, dus dit is echt van een succes, wat de Ukraine's jaar hebben bereikt.

Kijk, en mijn vraag is nu, hoe moet je dat nou beoordelen? We hebben dus gezien die olieplatforms, die zijn dus nu teruggepakt.

We zien dit een verzwaking van de Russische vloot en ook een verzwaking van de crim oren, de Russische crim oren, wat betekent het nou?

Is dit de size of of is dat niet?

Nee, dat is nooit nooit beslissend. Zo mag je er nooit tegen aankijken.

In een oorlog zijn dit soort dingen nooit beslissend, maar wat we nu zien op dit oog, omdat ik is altijd eigenlijk een toktale oorlog aan het worden, is waarbij de Russen zoveel mogelijk proberen om de gangexporten te ontregelen.

Door middel van aanvallen, en ik zag die cijfers, er zijn er ruim 100 geweest waardoor 3 miljoen ton eigenlijk verloren is gegaan, dus dat is een geweldig probleem.

En wat de Ukraine's nu proberen te doen, is om de logistiek die vooral via de crim loopt voor een aantal gebieden in het bezettige gebied, om die te ontregelen.

Nou, dat begint steeds beter te lukken en dat heeft ook te maken met het feit dat ze hun eigen systemen daar over kunnen gebruiken.

Dat is een lange afstandssysteem, die Neptune, die je net noemde, is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook stormshadows zijn daarvoor in gezet.

Ja, als we dan even bij de lucht blijven, Rusland zou opzettelijk een prits pionagevliegtuig hebben willen neerhalen.

Ja, dat is geweest op 29 september vorig jaar, dus in 2020.

We wisten natuurlijk dat dat incident daar was, dat er had plaatsgevonden, van mij werd ook een keer genoemd in onze podcast.

Maar toen leek het alsof dat een foutje was geweest, en het blijkt dus niet het geval te zijn.

Dus er zijn nu allerlei communicaties tussen die vliegtuigen en tussen de grondbasis van die vliegtuigen, die zijn openbaar gemaakt er daar, uitblijkt gewoon dat ze de opdracht hebben gekregen om op te schieten.

Haal dat niet, ja, dat is gewoon een daad van oorlog, hoe je het ook wendelijk verkeerd, en dat dat niet gelukt is, is omdat ze tamelijk inkompetent hebben uit te gevoerd.

En dat zegt op zich ook verliezen, maar het is wel echt heel erg gevaarlijk.

Waarom hebben ze dat zo lang stil gehouden?

Nou ja, kijk, weet je, ten eerste denk je dat je onderzoek moet gaan plegen, dus het duurt even voor dat je dat allemaal boven water hebt.

De inlichtingdiensten van Amerika, die wist dat misschien wel, maar hebben dat niet direct te gedeeld.

Ik weet dat niet, ik kan alleen maar naar Gokken, maar wat je wel ziet, als je dit soort dingen doet, dan wil je niet dat eschaleert.

We hebben zo vaak over escalatie gesproken, dit zijn van de triggers, waardoor de boel compleet uit de klauwen kan lopen.

Het is later ook gebeurd, de Amerikaanse zijn in maart, 14 maart om precies, er zijn 23 dit jaar dus, hebben ze een reaper drone verloren.

En die is gewoon aangevallen door russische gevechtsvliegtuigen, die hebben er eerst olie overheen gesprekkelt, en vervolgens hebben ze de propeller onschadelijk gemaakt,

doordat kennelijk tgaal te vliegen op een of andere manier.

Dat heeft ook een groot probleem veroorzaakt, en hoe ga je daar nou op reageren?

Ik sprak vlak daarna met een Amerikaanse generaal, en die zei van, we doen dit niet goed, we hadden direct moeten zeggen van, we schieten nu gewoon ook een russische vliegtuig uit de lucht,

gewoon klaar, punt, om even een punt te maken, dit is nou gewoon de afweging die je maakt, moet je dat nou wel of niet doen?

Want ik zei van, ja, weet je, dan kan het nu ook escaleren, en hij zei, dat is precies de reden waarom Washington de sloot heeft om het niet te doen.

Ja, weet je, dit zijn hele gevoelige keuzes die je moet maken, en als het gewoon fout gaat, dan verzel je in de oorlog tussen Amerika of de Navo en Rusland, en dat is wat je ook niet wil.

En dat is het laatste wat je...

En dat is wat je absoluut niet wil, dus wat je de zoet achter de schermen, is je zegt van, joh, als dat nog een keer gebeurt, dan gaan we dat en dat doen.

En je ziet dat op een aantal vonden dat rustig is geworden, dus dit is eigenlijk al de afgelopen maand gewoon niet meer gebeurd.

Dus op de achtergrond is het gewoon communicatie geweest van, joh blijf met je poten van onze verkenning daar, of wat anders, waar het er was.

Dus ze hebben het Amerikaan het goed gedaan?

Ja, aan de andere kant.

Dat zou ik ook denken, die communicatie hebben ze ook gedaan in die richting van Moskoo op het gebied van kernwapens, joh.

Maar aan de andere kant, wat hebben we er dan nu nog aan, dat we dit nu weten?

Ja, eigenlijk is het nice to know, daar komt het feitelijk op neer, en het nieuws zit erin dat dus de eerste appreciatie, de eerste inschatting van gewoon fout was.

Ja, precies.

We gaan ook even naar Zelensky, want die gaat volgende week weer op reis.

Hij mag weer naar de Verenigde Staten, gaat daar naar de Verenigde Verradering van de VN.

Heel spannend is het, want denk ik goed.

We hebben de spanning in de Repubrikantse Partij nemen alleen maar toe, hè, nemen alleen maar toe.

En die Kevin MacArthur heeft dus die lunatic fringe in zijn nek, zoals ik steeds maar weer probeer uit te leggen, hè.

En hij staat onder enorme druk om niets die fondsen bij te vullen, hè.

Want het gaat nu over een additioneel pakket van maar liefst 24 miljard, hè.

Nou, Zelensky gaat er naartoe, gaat de United Nations General Assembly toespeken, en daarna gaat hij ook naar Biden toe.

Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat met de Repubrikenen.

We moeten het eigenlijk elke dag, moet ik het volgen, en dan komt het weer terug in de podcast.

Ik ben er niet gerust op.

Want ik kan voorstellen, bijvoorbeeld dat de Repubrikenen gaan zeggen, we willen niet een kaart blanche willen en het per tranche gaan doen of zo.

Weet je wat dat soort dingen zijn ook denkbaar, hè.

En verder blijven die etechems maar boven de overal weer geruchten in kranten,

dat de Amerikanen het toch misschien zouden overwegen.

Wat waar, dat weet ik niet. Ik zeg alleen maar wat ik in kranten leef.

Dan gaan we dat misschien volgende week horen.

Ja.

Ze zullen wel wat bekend maken.

Ja, goed, er is een relatie tussen de leven van die etechems en wat ik net heb gezegd, nuclear escalatie.

Ja.

De Russen zijn ongelooflijk beducht voor die etechems.

Ja.

Maar tegelijkertijd moet je nu ook constateren dat er ook lange afstandssystemen zelf door Oegreïne zijn ontwikkeld en kunnen worden ingezet.

De Storm Shadow's uit de Amerika maar ook de verleidbaar systemen van Frankrijk.

Die hebben ook een lange bereik.

Dus dat argument, dat wordt steeds zwakker.

Ja.

Dus je ziet nu dat die discussie aan het bewegen is in Amerika.

En wat ik ervan weet is dat de Amerikanen ook niet ongelooflijk stonden het juichen toen die lange afstandssystemen door de Britten en de Franse werden geleverd.

Want dat onder mij namelijk dit idee van we gaan het pas leveren als bijvoorbeeld erg nuclear geescaleerd wordt over tegen die grens aanzit.

Ja.

Dan komt de VS met een nieuw sanctiepakket.

Ja.

Ja, 150 bedrijven en individuen die worden nu gepakt.

Maar wat ik het meest opmerkelijk vond is het gaat overens over bedrijven en individuen die verdienen aan deze oorlog.

Maar een hele hoop van die type zit er dus gewoon ook in het westen.

Geef eens een voorbeeld.

Nou, Finland, Turkije.

Ja.

Daar zitten bedrijven die zich bezighouden met de illegale hondel van bijvoorbeeld ships of andere high tech-componenten in de richting van Rusland.

En dat zie je ook in Turkije, Armenië zie je dat gebeuren.

Dus het is echt wel redelijk serieus.

Maar het loopt dus ook vanuit Europa.

Dat is denk ik een echt groot probleem.

Ja.

En in Sanctis houden dan in gewoon weer de geldstromen bevriezen, proberen de rekeningen stil te leggen.

Ja, dat soort dingen.

Kijk, ik weet niet precies hoe ze nou die netwerken gaan plannen leggen.

Maar ja, je komt op zwarte lijsten te staan en je kan geen handeldrijven meer met bijvoorbeeld de Verenigde staat.

Van die meer reizen.

De context is dus dat de raketteproductie van Rusland is opgevoerd, kennelijk.

Ze kunnen kennelijk toch voldoende chips krijgen.

Ook vanuit Europa gebeuren er dingen die God verboden heeft.

Dat ik trouwens wel heel kwalijk vind.

Dat ik dacht dat het Armenië en Casag stand was.

Maar kennelijk dus ook.

Turkije is wel zo'n belangrijk.

Nou, er zijn altijd ratten die er een slaatje uitslaan, toch?

Ja.

Ja, zijn we oorlogswinst-woekeraas, he.

Noem er wel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoe noemt hij die?

Oorlogswinst-woekeraas.

Doeerwoord.

We gaan eindigen met Kim Jong-un.

Die loopt momenteel rond in een straaljagerfabriek in Rusland.

Hij heeft zich eens met zijn dikke lijf,

want hij is een beetje obeeschrift.

Hij heeft zich in een soekorje genesteld, he.

Ja, hij wil natuurlijk, hij wil graag jets kopen.

Want hij heeft nog hele oude jets van 1955 of zoiets.

Of van 1952 van de Corea-oorlog.

En hij staat rondgeleid ook bij de Cosmodrome.

Dat is wel zo'n rakettenpakking.

Maar dit voet toch de geruchten,

dat hij wel degelijk een deal heeft gesloten met Putin.

Ik ga jouw wapens leveren, jij levert mij de technologie die ik nodig heb.

Ja, en het gekke is, we weten niet precies de details daarvan.

Nee.

Kijk, het is helder waar Rusland om te springen zit,

dat is munitie.

En dat is daar gewoon in overloed.

Mijn idee is waarom niet bekend is gemaakt,

wat er nou precies is afgesproken.

Dat heeft gewoon te maken met de sancties die door de Verenigd Naties zijn afgekondigd.

Dat was al een tijd geleden natuurlijk.

Maar elke deal tussen Noord-Korea en Rusland,

daarmee onder mij je de sancties die in de VN zijn afgesproken.

En de Amerikanen hebben al gezegd,

als we daar achter komen, dan zwaar je er wel in de richting van Noord-Korea.

Ja, wat dan?

Ja, dat is natuurlijk de grote vraag.

Weer meer sancties, maar ik bedoel,

dit is al het meest gesanctioneerde land ter wereld.

Ja.

En een atom om erop gooien, dan ga je ook niet doen.

Niet meteen, nee.

Nee.

Dus wat dat dan betekent, ik heb geen idee.

Maar dit is denk ik de reden waarom bij niet weten wat er nou precies is afgesproken,

omdat het gewoon een sanctieontzijling is.

Nee, het circus gaat daar nog even door,

de trein rijdt nog door naar Vlaadje Vostok

voor een bezoekje aan de Russische Marine daar.

Ja, ik kan wel geen genoeg van krijgen.

Nou, precies.

En ongekeerd mag Poutine ook gezellig weer op bezoek.

Ja, dat gaat hij doen, hè?

Ja, naar Noord-Korea.

De uitnodigingsdankpaar aanvaart.

Nou, zo afhankelijk is die geworden van dubieuze elementen.

Moet we daar nou blij mee zijn?

Het duidt wel op.

Het is heel gevaarlijk, want hij wil dus ook technologie van Russel.

Hij heeft die nodig voor zijn raketten.

Nee, het is, de wereld wordt er niet veilig.

Nee, maar het duidt wel op een zekere maat,

maar het duidt ook op een zekere maat van isolatie van deze.

Enorm.

Als je het echt gewoon moet hebben van Iran en Noord-Korea.

Dan ben je toch wel de paria van de wereld.

Dan heb je wel een probleem, hoor.

Ja.

Dit was Boekestein in de wijk van vrijdag 15 september.

Morgen is Europarlementarier Bart Groothuist, de gast.

Dan praat we uitgebreid over de Europese defensie samenwerking

en beantwoorden we een hele hoop luisteraarsvragen.

Tot dan.

Naar TP24.nl en ontdek wat mogelijk is.

Machine-generated transcript that may contain inaccuracies.

Twee aanvallen op de Krim | Nieuw Amerikaans sanctiepakket | Kim Jong-un wil Russische wapens

See omnystudio.com/listener for privacy information.